Humor i hamnen - hur många flabb blev det? Recension av fem svenska ståupp-komiker!

Niklas Andersson, Thanos Fotas, Carl-Einar Häckner, Ina Lundström och Petrina Solange bjöd Lisebergs besökare på standup på sensommarkvisten.

Det är slutet av augusti och vi börjar tråkigt nog närma oss slutet på konsert- och festivalsommaren för detta år. Vad bättre då än att lätta upp stämningen med lite ståuppkomik? Eller "standup comedy" om man skall vara internationell och jävlig.

Liseborg i Göteberg satsade på just detta - två kvällar på raken under benämningen Humor i hamnen. Detta då flabbfesten var förlagd på den lilla scenen i hamnområdet i parken. 

Förutom standup kunde parkens besökare även ta del av SM i champagnesabrering respektive SM i ostronöppning tidigare under de respektive dagarna två. Svennigt-redax sket blankt i båda dessa tävlingar, men vi masade oss dit för att flabba åt de fem lustigkurrarna Niklas Andersson, Ina Lundström, Thanos Fotas, Carl-Einar Häckner och Petrina Solange, som stod för skämten på kvällen. Det var samma komiker som uppträdde både den 18:e och den 19:e augusti. Svennigt var där den 19:e.

Vi har i denna krönika valt att recensera varje komiker för sig, i samma ordning som de uppträdde. Smaklig måltid!

Bred, lättsam humor med Niklas Andersson

Niklas Andersson. Se mer bilder från hans uppträdande här.

Göteborgskomikern (tillika kvällens konferencier) Niklas Andersson bjöd på bred och lättsam humor med hög igenkänningsfaktor. Han skämtade om det de flesta i det här landet har gnällt över denna så kallade sommar; det uteblivna sommarvädret och det eviga regnandet som lett till översvämningar och annat tokigt. -Snart kommer hus utan sjöutsikt vara ett säljargument, menade han. 

Även nyheten om att det numer räcker att gå 2500 steg om dagen, istället för 10 000, som var den tidigare rekommendationen. -Vad gött att slippa ha ångest över att man gått 7 500 steg för lite varje dag, skämtade han men undrade samtidigt vad det var för jädra latmaskar som forskat fram det. -Vad är nästa grej att testa - om man får bättre hårväxt av chips, eller bättre potens av ostbågar?

Avnjuter helst film på egen hand

Han pratade även en del om att han hade hängt vid sitt sommarställe på landet och mest kollat på Netflix med sambon och ätit onyttigt. 

Man vill ju helst se på film själv dock, menade han. För så fort man delar soffa med någon brukar det bli sluta med att en ligger bekvämt och tar upp nästan hela soffan, medan den andre sitter inklämd i änden och försöker få det att verka bekvämt. 

Han tar även upp störningsmomentet med att sambon "bara" skulle göra sig i ordning innan filmen. Något som sällan bara betyder att borsta tänderna utan även duscha, joxa bort sminket och helst renovera om köket först, vilket innebär flera timmars väntande på den där filmen. När filmen äntligen startat frågar sambon "vem är det?" om karaktärerna redan i första scenen, innan rollerna i filmen ens hunnit etableras. Sedan skall filmen pausas stup i kvarten för att sambon bara måste skicka över ett middagsrecept till väninnan - klockan 23:30 på kvällen. 

För att slippa förklara handlingen hade Andersson som förslag att det utöver vanlig textning även borde finnas en text som förklarar vad som händer i filmen. Något i stil med "en ny karaktär stiger in. Vi vet inte bättre än du vem tjommen är". Mycket att hålla reda på samtidigt hade det dock blivit, gissar vi här på Svennigt.

Igenkänningsfaktorn var hög, som sagt, och jag insåg ganska snart att det var jag som motsvarar kvinnan i det förhållandet. I alla fall när det kommer till att få saker klara innan man börjar titta, och att inte låta sig distraheras av mobiler och annat, vilket leder till många pauser och hopp i filmen. Jag vet, jag är ett underbart filmsällskap.

Andersson skämtade också om hur lätt det var att slarva med rutinerna på semestern och glömma av när man duschade senast. Det blir till slut att man kan börja ysta ost med skrevet, skämtade han vilket fick en tjej i publiken avge ett lång och högljutt "Eeewwwwwwwweeeee!".

Svennigt tycker: Niklas Andersson är en okomplicerad komiker. Han är en arketypen av en go' och gla' göteborgare personifierad, och när han skämtar är det med tydliga poänger utan tvetydighet, baktankar eller någon personlig eller politisk agenda att driva igenom. Vi snackar bred, lättsam humor som de flesta kan relatera till. Och publiken skrattade nästan lika mycket som han själv gjorde åt sina skämt. Det enda problemet med hans standup var att han som konferencier satte ribban på topp direkt och ["spoiler alert"] ingen av de "orinarie" komikerna kunde riktigt nå upp till den nivån.

Thanos Fotas om svenskhet och uppväxten på 90-talet

Thanos Fotas. Se mer bilder från hans uppträdande här.

Den första komikern vi fick se efter Niklas Anderssons inledningssnack var Thanos Fotas, som en del kanske känner igen från filmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann, humorserien Laxbralla eller frågesportsprogrammet Invandrare för svenskar på SVT. 

Kuppen i Aktuellt

Vissa såg kanske även Fotas i en intervju i Aktuellt under maj 2022. Fotas blev tillfrågad om de ökande matpriserna av en reporter på stan och valde då att gå in i karaktären Yonan Oglu, där han fejkade en utrikisk brytning och berättade att han var upprörd över de stigande priserna på zucchini. Fotas blev genom tilltaget känd under namnet "Zucchiniturken". Han är dock inte turk, utan har däremot grekiska anor.

Fotas som "zucchiniturken", i Aktuellt.

Ironi med mörka undertoner

Som många åttiotalister har Fotas helt klart ett naturligt sinne för irono. Han inledde sin standup med att berätta att han lärde sig hata människor av att köra taxi i Stockholm. En gång hade en gammal tant frågat honom vilken väg som var snabbast ur stan. "Bara dö", så kommer en ambulans att få dig ur stan på ett ögonblick, var skämtet.

Humorn hade liknande sarkastisk och smått cynisk underton kring ämnet barnuppfostran där han skämtade om att invandrarfarsor smäller till sina ongar när de inte sköter sig, medan svenska farsor istället tillämpar olika härskartekniker när deras ungar inte gör som de skall. Som att de sätter ner på knä och ställer ledande frågor som får barnen att skämmas över sitt beteende och exempelvis inte får gå på bio som straff. Detta skulle göra dem än mer ärrade för livet, menade Fotas. "Snälla, ge bara ungen en smäll och låt honom se filmen", uppmanade Fotas skämtsamt.

Svensk och utländsk mentalitet

Han skämtade vidare om skillnaden mellan invandrare och svenskar när det kom till arbetsmoral. Han gnabbades lite med en säkerhetsvakt som satt ned längst fram på vänsterkanten. Fotas frågade vakten om han inte skulle ställa sig upp så han hade bättre koll på publiken. Vakten skakade på huvudet, varpå Thanos frågade vakten om han hade fast anställning och därför var lite mer slapp på jobbet. 

Thanos spann vidare på ämnet jobb och skämtade om att han som uppvuxen i Sverige inte kunde mäta sig med de mer nyanlända. De lär sig bara tre ord, skojade han; "jajamen", "absolut" och "hundra procent" oavsett vad som behöver göras. (Egentligen är det fyra ord, men vem räknar. Hade dock gissat att två av de första orden som många lärde sig var "din", samt "mamma". Eller kanske frasen "ta med eller äta här?". Höhö.)

För de som störs av att invandrare håller sig mycket i en grupp för sig själva på jobbet och exempelvis sitter vid ett eget bord på lunchen, hade han också en lösning. -Fråga dem vilket land hummus kommer ifrån. Thanos menade att det skulle slå en kil i gruppen och att de kommer börja bråka om detta på nolltid. Vem vet, kanske sitter han på lösningen på segregationsproblemen i Sverige.

Fotas skojade även om att svenskar har lättare att fatta tycke för honom när de fått några glas innanför västen. Han frågade därför en kvinna i publiken om han kunde bjuda på något (från baren). -Vi betalar var för sig, tillade han sedan. Sedan spann han vidare på att det var en tydlig skillnad mellan svenska och invandrare, det här med att bjuda, kontra splitta notan. -Invandrare kan börja bråka om att få ta notan. De bjuder gärna, men de glömmer det aldrig sedan, utan vill ha igen, menade Thanos.

Ett annat småkul skämt var om hur svenskar och invandrare dansar. När svenskar dansar stegar de framåt och tillbaka, medan invandrare dansar i sidled. "Det är därför de har så svårt att ta sig in i svenska samhället - de rör sig bara i sidled", skämtade han.

Cocillana och TV Shop

-Har vi några fler åttiotalister i publiken? frågade Fotas senare. -"Cocillana-generationen", tillade han och berättade om när han var hemma sjuk från skolan som barn och blev hög på hostmedicinen vars aktiva ämne var etylmorfin, som visade sig vara narkotikaklassad. Läkaren hade bett föräldrarna ge Thanos en liten slurk på morgonen och en innan läggdags. -Flaskan var urdrucken innan lunch, skämtade Thanos, som tillbringade sjukdagarna framför MTV och skräp-tv såsom TV Shop

Där var igenkänningsfaktorn hög för den som var med på 90-talet och hade kabel-tv! Det är svårt att tänka sig idag att man på vardagseftermiddagar kom undan med att ha långa, lökiga reklaminslag som en programpunkt på tv-tablån. Och kan ni fatta att folk tittade på det? Det säger kanske lite om hur torftigt vi hade det. Då var det inte riktigt samma konkurrens från andra kanaler, och inte minst Internet, som ännu inte var tillgängligt och allmänt känt för den gemene svennen.

Svennigt tycker: Thanos har det där man brukar kalla "funny bones", alltså en humoristisk output som får en att dra på smilbanden så fort man ser honom. Lite som en Kramer i Seinfeld, med sin fysiska humor och resliga kalufs. Han nämnde lite i förbifarten att han var muslim, och det är lätt hänt att komiker med liknande bakgrund skämtar mycket om saker relaterat till detta, men jag tycker han ändå hade en hel del skämt som vanliga svennebananer kan relatera till. Att berätta att man är muslim och skämta om att man hatar människor när vi samtidigt på nyheterna får höra om det överhängande terrorhot Sverige lever under signerat den islamtrogna världen, är också rätt modigt.

Carl-Einar Häckner - en studie i pinsam stämning

Carl-Einar Häckner. Se mer bilder från hans uppträdande här.

Fotas avlöstes direkt av Carl-Einar Häckner som vanligtvis brukar göra rätt utflippade varietéer med trolleri och stundtals rätt grotesk och blodig humor. Nu var det bara han och en mikrofon och det blev lite mer avskalat. 

Han pratade om hur han gick på Ica utan att någon brydde sig om honom, men kände sig ändå lite magisk när han fick ytterdörrarna att swoosha upp när han närmade sig dem. Annars bestod hans rutin bestadels av sex och under bältet-humor. Han öppnade hela sitt framförande med att berätta att han var känd ifrån Björnes magasin och att en liten grabb hade kommit fram till honom och ta en bild ihop och hade då berättat att han hade ronkat till herr Häckner. Jättemånga gånger. 

Det satte lite tonen till hela hans standup, som helt byggde på att skapa pinsam stämning, eller att vara "avkvard" som kidsen säger. Han skämtade att han var utsedd till Sveriges sexigaste man...1992 och fick publiken genom enträgen övertalning att fråga "hur kan du ha sån fin hud, Carl-Einar?". Svaret på det var att hans mamma hade stoppat vitlök under förhuden på honom som barn.

Sedan drog han pinsamheten till sin spets genom att generat frågan om någon i publiken hade lust att följa med honom hem efteråt...och ha sex. Ett ämne och fråga han drog ut på så länge han kunde, för att öka graden av pinsamhet. Han bad dock att de som valde att nappa på erbjudandet att inte ha för höga förväntningar på vare sig hans förmåga eller hans "klockspel" (med det menade han alltså sin pillesnopp - reds. anm,). Han ville ju inte få prestationsångest, menade han. 
-Kan vi stanna till på Burger King på vägen hem?, frågade han vidare, -men vi betalar var för sig. Så du inte känner dig köpt

Många av damerna i publiken var troligen där med sina respektive, så ingen nappade på erbjudandet på rak arm, men jag kan tänka mig att en och annan säkert övervägde möjligheten att uppgradera svennebananen vid sin sida. Man får hursomhelst hoppas att Häckner löser partnerfrågan på ett ansvarsfull, politiskt korrekt sätt och inte slutar som Soran.

Återanvänd banansketch

Häckner hade även med sig sin roliga låda med rekvisita och avslutade sitt anförande med en gammal sketch. Närmare bestämt den där han följer en instruktionskassett på engelska över hur man trollar med en bandana och misstolkar detta som banana. Något som resulterar i att han viker och viftar med en mosad banan så det skvätter klafs ut över de sittande åskådarna. Gammal skåpmat för någon som någorlunda bekant med Häckner sedan tidigare, men det roade likväl publiken denna kväll.

Banansketchen som repriserades i hamnen, här framförd på RAW Comedy Club 2014.

Svennigt tycker: Häckner är inte främst känd som ståuppkomiker, utan sysslar mest med fysisk humor, varieté och trolleri. Han är dock allt annat än ny i gamet då han kunde synas i Släng dig i brunnen redan på 90-talet.

Redan då flirtade han med damerna i publiken. Då som nu skrattade nog folk mest för att det kröp under skinnet på dem för att man inte vet hur mycket av det som är på skämt och hur mycket han på riktigt använder kändisskapet för att ligga med folk som ser upp till honom. Särskilt efter uppståndelsen med Soran Ismail, ger "skämten" om att följa med Carl-Einar hem och ha sex en rätt unken bismak, och humorn känns inte riktigt samtida, om man säger så.

I rollen som ståuppare bygger han mycket av sin persona på att verka lite oskyldig, pojkaktig och full i fan. Och delvis funkar det väl även nu som 50-plussare, men det är inte utan att det känns lite märkligt, hela grejen.

När han får jobba med rekvisita kommer han till sin rätt. Synd då bara att sketchen i sig känns igen innan och utan.

Intern göteborgshumor med Ina Lundström

Ina Lundström. Se mer bilder från hennes uppträdande här.

Näst ut på scen var ytterligare en Göteborgs-komiker i form av Ina Lundström.

Hon skämtade om att det var gött att vara i Göteborg där hon kan uppfattas som normaltjock, tyckte hon. Till skillnad från i Stockholm där alla är trådsmala. Hemma i Göteborg kunde hon ändå känna sig som ett hyfsat bra nattragg, medan hon skämtade att hon blev fick moraliskt stöd och hejarop från kroppsaktivister i Stockholm för att hon ens vågade visa sig ute.

Förutom att vara lagom tjock skämtade hon att hon även såg lagom asiatisk ut, vilket gjorde att hon kunde jobba på kinarestaurang men även rasta hunden utan att folk trodde att hon ledde den till grillen. 

I övrigt var humorn väldigt mycket på lokalnivå, där hon menade att hon visste hur hon skulle gå för att smälta in på olika stadsdelar. På någon stadsdel var de tydligen väldigt stressade och gick därför ofta framåtlutade, medan de var mer laid back på andra och gick mer tillbakalutade. Och på Mölndal (tror jag) var det bara att slå ut två framtänder, så passar man in även där, skojade hon.

Svennigt tycker: Igenkänningsfaktorn var säkert hög bland inbitna 031:or, men för en annan var det bara att spela med och försöka se föreställa sig vad hon pratade om för lokala företeelser. Ett och annat skämt var lite mer allmänna dock, som det om stockholmare och att hon såg "lagom" asiatisk ut.

Petrina Solange om könsidentitet, incels och hotet från öst

Petrina Solange. Se mer bilder från hennes uppträdande här.

Sist ut var kvällens kanske mest etablerade namn, mycket tack vare flitig medverkan i program som Palamentet. Jag talar förstås om Petrina Solange.

Solange ställde sig bland annat frågande varför det alltid är tränarna som får sparken när det går dåligt för fotbollslag, när det i själva verket är spelarna som är kassa. -Jag borde också sparka min tränare, för jag är ju fortfarande tjock, skämtade hon.

Hon frågade publiken om vi var rädda för att det skulle bli krig i Sverige. Bara ett fåtal reagerade att de var det. Hon frågade sedan hur många som gjort lumpen. När bara ett fåtal återigen räckte upp handen skämtade hon att det hade varit klädsamt att då vara lite orolig. Hon frågade publiken vad vår plan var om vi ryssen skulle komma. För egen var planen att gå med i SD och då bli skickad till Afrika, skämtade hon.

Solange vågade sig även på att skämta om könstillhörighet och menade att det bara fanns två kön och att det fanns ett enkelt sätt att avgöra vilket kön någon har. "Har du C-kupa eller större är du kvinna, har du mindre så är du man". Detta kan förstås få vissa att kategoriseras under "fel" kön, menade Solange, och även det fanns det en enkel lösning på; "fixa pattarna!", skämtade hon.

Solange var kvällen till ära uppklädd i cargobyxa och munktröja och hon skämtade att det var hennes permanenta outfit, året om. Hon skämtade att hon köpte byxor på Dressmann, närmare bestämt på samma avdelning som alla incelmän handlar. Hon menade att hon inte höll med dem om så mycket annat de stod för, men när det kom till byxor var de eniga. Kanske hade kostymavdelningen på MQ erbjudit ett trevligare socialt utbyte, dock. Det är väl där alla krävande, manhaftiga karriäristfemcels med fem katter mest sannolikt handlar. Höhö.

Svennigt tycker: Solange är en rolig prick med ett leende som smittar av sig. Förmodligen är hon den som flest skulle känna igen bland dessa fem lustigkurrar, då hon synts så mycket i tv, osv. Det blir i hennes standup uppenbart att skämt som rör aktualiteter och nyheter är väldigt mycket färskvaror. Skämt kring rädsla för krig med ryssen känns ungefär lika aktuella som skämt om covid-19 och hade varit mer relevanta att dra för ett år sedan. Nu är det snarare korankrisen och den inhemska terrorhotnivån som är på allas läppar.

Hon är modig nog att skämta om könsidentitet och bröststorlek, det skall hon ha cred för. Om någon icke-transperson skall komma undan med det utan att bli "cancelled" så är det väl en mörkhyad HBTQ-kvinna, dock. Hade en blekfet cis-man som t.ex. Anders Jansson dragit samma skämt hade han kallats för transfob mansgris och blivit lynchad av en arg mobb av body positivity-anhängare.

Slutkläm

Det märktes att Niklas Andersson och Petrina Solange var väldigt bekväma och rutinerade på scen. Även mindre etablerade komikern Thanos erövrade scenen och gnabbades med säkerhetsvakten och en och annan i publiken. Mer vacklande var Carl-Einar Häckner, som gick lite utanför sin komfortzon, men så fort han fick använda rekvisita var han på hemmaplan igen. Ina Lundström bjöd på högst lokal göteborgshumor som gick lite över huvudet på någon som inte är helt bekant med hur folk är på olika stadsdelar osv. Roligast var nog faktiskt konferencieren själv; Niklas Andersson.

Det blev totalt 75 minuter av humor och skapligt bra valuta för gratis, som herr Andersson själv uttryckte det. I alla fall för dem med årskort i parken.

Mer foton från eventet

Slutligen vill vi tipsa om att fler bilder från de olika komikernas framträdanden också finns att beskåda på vår systersajt CrowdSnapper!

Nyare Äldre