JUST NU: Polisen beslutar – byxförbud på "typ ganska" stora evenemang

Polisen har identiferat ett nytt allvarligt hot mot rikets säkerhet som gör sommarens festivaler ovissa. Hotet ifråga uppges vara stort, sladdrigt och härstamma från den norska klädkedjan Dressmann.

Alltsedan en blekfet dansk och en irakier med solglasöga under 2023 fjuttade eld på religiös lektyr, drogs alla världens talibaners blickar mot Sverige, varpå den så kallade terrorhotnivån sedan dess har legat benfast på en hög nivå. 

Omvärldsläget har fortfarande inte förbättrats och mot bakgrund av den nuvarande hotbilden mot landet kommer gemene svenne snart få se sina friheter inskränkta ytterligare, meddelar Sheriffmyndigheten i en exklusiv intervju med Svennigt.

Bakgrund till väskförbudet i höstas

I mitten av oktober skedde sedan ett terrordåd efter en fotbollsmatch i Bryssel [SVT] riktat mot svenska supporters som var på väg ifrån arenan. Detta var något som på allvar skakade polisväsendet. Den första november 2023 tog därför Sveriges sheriffmyndighet på eget bevåg beslut om att gemene svenne inte längre fick bära väska. I alla fall inte om de ville titta på sport. Inte heller om de ville gå på konsert eller teater, kom de sedan fram till. 

Därmed var det problemet löst. För ingen skulle väl ändå komma på tanken att ha bombbältet dolt under tröjan. Nej, är man professionell terrorist bär man förstås sitt bombbälte i en rosa Fjällräven-ryggsäck. Det vet polisen minsann om.

Medgörlig och snäll som svennen är, godtog den detta utan att vara motvals. Som man kan se i SVT:s klipp så var åtminstone hockeyfansen i Umeå nöjda och glada även utan sina tillhörigheter. 

Sedan ger förstås detta ingen rättvis bild av hur beslutet verkligen mottogs av gemene svenne. De som ser förbudet som ett stort problem kommer ju inte till tals, då de med största sannolikhet väljer att stanna hemma. 

De som fortsätter att gå på matcher som om inget har hänt är förstås de som inte ens tycker att de berörs av restriktionerna. Detta då de även i vanliga fall sladdar dit i en Volvo PV med Sator i stereon, tomhänta och enbart med en dosa snus i bakfickan.

En nöjd hockeytittare som sladdat till matchen till tonerna av Sator på bilstereon. Bildkälla: SVT-klipp

Oklart läge inför festivalsommaren

Våren står nu för dörren och festivaler och sommarevenemangen har börjat planeras och bokas, inför en späckad sommar med livemusik och annat skojsigt. Sedan beslutet togs i höstas har det dock varit helt tyst om utvecklingen gällande restriktionerna och inte ett ord har yttrats gällande väskförbudets fortsatta vara eller icke vara.

Detta fram tills nu, då Svennigt kan presentera ny information om sheriffens planer inför den närmaste framtiden.

Exklusiv intervju med farbror blå gällande framtidsläget kring evenemang

Som landets enda seriösa nyhetssajt har sheriffmyndigheten vänt sig till Svennigt och delgivit exklusiv information om ett nytt beslut som ligger på bor't. Dessvärre kan vi redan nu meddela att restriktionerna inte ser ut att lätta inom den närmsta tiden. Utöver väskförbudet kommer vi i sommar istället få se en ytterligare inskränkning av den konsert- och festivalsugne svennens friheter.

Svennigt fick till en exklusiv intervju med kommissarie Gösta Gylfgren, direkt efter sheriffmyndighetens stormöte avslutats under onsdagen:

Kan du berätta i korta drag vad ni kom fram till på mötet?

- Ja, vi fattade ju beslutet om väskförbud i höstas, men sen var det någon som nämnde det här med utilityvästar och cargobyxor med mycket fickor. Och det vet man ju inte vad folk kan ha för otäcka saker i dem. Nu när Dressmann började släppa nya vårbrallor med stora fickor kände vi därför att det var hög tid att ingripa mot detta.

Så vad gäller kring dessa plagg?

- Vi ser främst cargobyxor som ett stort hot mot rikets säkerhet. Samtidigt kan vi ju inte diskriminera byxor. Jag menar, hur skulle det se ut? Vi är väl inga byxnassar heller? 

Vilka byxor kommer påverkas?

- Samtliga nederdelar, så byxor och även såna där fula kjolar med fickor. Vi började spåna på en lösning på byxproblemet för några månader sedan och nu är läget så spänt så vi kände att det var dags att slutligen åberopa Kod Kalle.

Kod Kalle?

- Anka, alltså. Kalle Anka. Ankan utan byxor, du vet.

Jahaja. Rätten att bära väst, sedan – kan den också ses som ett minne blott i och med detta beslut?

- Ja, samtliga västar omfattas av förbudet. – Bortsett från på High Chaparall, där får man fortsatt bära "vilda västen", tillägger Gösta med en underfundig min medan han formar citattecken i luften med sina tjocka korvfingrar.

Många av våra läsare undrar då säkert hur de skall göra med sin mobil, laddare och plånbok när de skall besöka evenemang i sommar, speciellt när det är för varmt för att ha jacka på sig att bära detta i. – Var tycker ni att de skall förvara dessa förnödenheter?

- Tja, det är ju inte mitt problem, men om de nu skall vara så märkvärdiga och ha med sig yuppienallen överallt, så får de väl ha den i gylfen eller kila in den mellan skinkorna. Detsamma gäller för eventuella betalkort. Man får säkert plats med lite kontanter därbak med. En och annan femhunka funkar ju bra att torka sig om brunögat med också, om du hajar? Så jag tycker det är rätt praktiskt, faktiskt! – Jag ser bara fördelar med att gå byxlös och slippa kånka runt på väskan, tillägger kommissarien och nickar långsamt för att visa att han instämmer med sig själv.

Är det därför du står i bara kalsongerna nu?

- Va? Nä, så här går jag alltid klädd nere på stationen. Vadå, då?

Vi tackar för din tid, Gösta.

- K***n skall ha sitt, vettu!

Väskförbudet – en falsk trygghet

Om vi skall vara lite seriösa för en stund, så vore det på sin plats att polisen förklarade vad f-n de sysslar med, som Aftonbladets Oisín Cantwell uttryckte det, i samband med att väskförbudet fattades i november 2023.

Att misstänkliggöra alla som bär väska och utmåla dem som potentiella terrorister känns som ett felriktat slag som i praktiken bara träffar vanliga svenskar.

Tecken på stor naivitet

Om vi skall lära oss något av historien och riktar blickarna mot det mest kända terrordådet i konsertmiljö i modern tid, så ligger Paris 2015 [WikiPedia] nära till hands. Där stormade fyra terrorister konsertlokalen Bataclan med automatvapen och mejade ner folk. Tror man på fullaste allvar att detta hade stoppats av ett väskförbud?

Tror polisen på fullaste allvar att anhängare av IS eller Al-Qaida snällt skulle köpa varsin konsertbiljett, stå tålmodigt i kö till konsertlokalen och gå genom visiteringen för att i nästa stund stå och hala fram bomber och automatvapen ur padelväskor i godan ro, mitt bland publiken? Tanken är närmast absurd.

Såvida man inte förser dörrvakter och annan personal inne på konsertlokalerna med kevlarvästar och AK-47:or, så lär de inte ha så mycket att sätta emot om de skulle få lokalen stormad av radikala extremister som är ute efter att slakta, beväpnade till tänderna.

Ser man sedan på dådet i samband med fotbollsmatchen i Bryssel så skedde detta utanför arenan, där gärningsmannen spanat på folk som lämnade arenan och valt ut uppenbara svenskar. Så inte heller här hade ett väskförbud stoppat detta från att hända. Tvärtom, uppmaningen man gick ut med för besökarna var istället att de skulle stanna kvar inne i arenan, då man uppskattade att de var tryggast där.

Vad då, "större" evenemang?

Vidare kan man undra vad Polisen avser med "större evenemang". Då de inte specar  närmare var gränsen går för vad som anses "stort" blir det förstås helt godtyckligt. Därför verkar det inte spela någon roll om det är landslagsmatch i hockey inför en hel arenapublik eller en konsert med Mora träsk inför femtio pers. Allt verkar vara under lika stort latent hot för terrordåd, tydligen, vilket tyder på en oerhörd ängslan. 

Detta samtidigt som man uppmanar folk att leva som vanligt. Rimmar lite illa, ändå.

Sedan så är det inte ens konserter som talibanerna riktar hot mot i första hand. Snarare är det kyrkor och synagogor. Finns det några väskförbud där?

Varför inte bara genomsöka kläder och väskor?

Så gott som alla evenemang, åtminstone de större, vilka väskförbudet också enbart skulle gälla, har redan rigorösa kontroller av besökarnas såväl kläder som väskor innan de släpps in i lokalen. Tydligen har dock inte Polisen förtroende för att arrangörerna klarar av att fullfölja ett sådant åtagande.

Med det totala väskförbudet tolkar många konsertarrangörer även det som att väskor inte ens får lämnas i garderoben. Det innebär i praktiken att folk som inte bor tvärsöver gatan får stanna hemma. För dem som bor utanför storstäderna och har lång resväg till en konsert kan det hela lätt bli en heldagsaktivitet. Då kan man inte gärna bara åka hemifrån tomhänt med dosa snus i bakfickan.

Slutet på öppna stadsfestivaler?

Många städer anordnar även öppna stadsfestivaler, med konserter på torg och andra allmänna platser. Hur har man tänkt att man skall tillämpa ett väskförbud där? Skall poliser gå runt och rycka väskor ur näven på förbipasserande bara för att det råkar vara en konsert där?

Hela beslutet känns helt klart överilat och ogenomtänkt.

"Skit samma, det drabbar väl inte mig"

Som med det mesta råder det förstås delade meningar även om det här. Och många bryr sig inte ens om vilket och tar inskränkningen med en axelryckning. Antingen för att de själva aldrig går på konserter eller sport, eller för att de ändå bara dyker upp tomhänta.

"Det är smällar man får ta, för allas säkerhet", skulle de antagligen resonera. 

På samma sätt kan man ju se på biltrafiken. Går man med på att all biltrafik förbjuds för att lösa problemet med rattfylla? Frågar man en gående eller cyklist så ser kanske inte de något problem sådana inskränkningar. För det drabbar ju inte dem. Så allt handlar om avvägningar i slutändan.

Kontroller som på flygplatser hade kanske varit den säkraste och mest rationella lösningen, med metalldetektorer, väskröntgen och hela köret, om man nu bedömer att det är ett sådant latent hot mot evenemang i Sverige. Men sådan utrustning hade antagligen inte varit en vidare kostnadseffektiv investering för landets konsertställen.

Nyare Äldre