Julvärdar vi inte minns

Att anställa en julvärd i tv är inte helt enkelt, men hade SVT gått enbart på kompetens och arbetslivserfarenhet gällande tändstickor så hade valet varit ganska självklart; en Kim Larsen-look‑a‑like från den danska intresseföreningen Stram Keps.

Julen är åter kommen, hopp trallalala, som Gessle skulle nynnat och fakturerat, med 14 dagar netto. Svennigt vill därför ta tillfället i akt att få önska alla tre av våra läsare en riktigt glad påsk!

Den uråldriga tv-traditionen julvärdar

Sedan urminnes tider, har Sveriges Television samlat svenska folket kring burkarna för att se en kall anka, samt andra tittarfavoriter som Carl-Bertil Johnsson, Svensson Svensson och Kan du gnissla, Johanna?

Urfadern bland julvärdar är förstås Arne Weise, som under trettio jävla år (1972-2002) hann svika sin familj under 24 av dessa julaftnar, för att istället få tillfälle att pryda landets alla tv-apparater med sitt valpiga plyte. Sedan dess har SVT haft en ny julvärd varje år, där den ene mysgubben efter den andre prickats av på tomtens snäll-lista.


Arne Weise tänder ett ljus i tv och hela landet sitter bänkade, cirka 1897. Andakt!

Med julvärdarna är det är tydligt att man vill skapa en trygg och mysig stämning. Trots att man låter en ny kändis slå ner sig i Arnes gamla infesna fotölj varje år, så vågar man ändå inte ta ut svängarna för mycket. Det skall vara som det alltid är, som Gustav i Svensson Svensson säger. Man satsar på säkra kort, kändisar man vet har ett lugnt lynne och är harmlösa, snälla och förutsägbara.

Mys i all ära, men nog kan jag känna att det blir rätt tradigt och ointressant att lyssna på dessa tillrättalagda mellanmjölksjulvärdar som pratar snällt om att ge lite sällskap till de som firar jul ensamma. Det vi blivit vana vid att få är ett slätstruket och harmlöst sommarprat i P1, fast på vintern och i SVT1.

Själv tror jag att konceptet med uppesittarkvällar där folk kan delta mer aktivt genom att kommentera, tävla och ringa in tror jag ger en starkare känsla av gemenskap för ensamvargarna. Detta gör sig perfekt på nätet, och något som komikern Fredrik Andersson tagit fasta på. Kolla in streamen i efterhand här nedan.

Komikern Fredrik Andersson gör mer för att skapa gemenskap än alla julvärdar tillsammans genom sina livestreams på YouTube, där tittarna kan delta aktivt. Kvällen före dopparedagen bjöd han på över tre timmar lång uppesittarkväll med gäster.

Vi som växte upp med kabel-tv på 90-talet minns säkert hur underhållande det var när allt kunde balla ur fullständigt under en direktsändning. Man visste aldrig vad som kunde hända. Med det sagt så behöver inte julvärden nödvändigtvis vara dyngrak och välta ner granen klockan tre på dagen, men en lite mer avslappnad uppesittarkväll hade väl kunnat vara kul även på julaftonen, där julvärden börjat få några järn under västen framemot småtimmarna och glömma att den är i tv. 

Det roligaste, mest uppsluppna vi har på burken idag är Bingo-Lottos uppesittarkväll dagen före dopparedagen. Yikes.

Julvärdar vi minns som inte finns

Svennigt-redaktionen vill därför här presentera vår lista över julvärdar vi inte minns. Eller kanske snarare; julvärdar vi minns men som inte finns. Folk vi egentligen borde ha fått provsitta Arnes mysfåtölj genom åren.

Svullo

Svullo, eller "Mikael Mattias Dübois" som han också kallade sig, var en folkkär och synnerligen oberäknelig lustigkurre. Placerades han i en tv-studio kunde vad f-n som helst hända, vilket ledde till bra tv. 

Svullo var inte julvärd 2003 och var perfekt som ersättare för den då nyss pensionerade Arne Weise, om SVT hade haft modet att testa någon helt olik Arne och på så vis förnyat programpunkten.

Vi som missade när Micke Svullo inte var julvärd kan i brist på bättre roa oss med att se när han besöker en lutfiskfabrik (för att få lite halvdan koppling till julbor't åtminstone). Detta gjorde han under monikern Micke Nyfiken, i det klassiska underhållningsprogrammet Söndagsöppet. För er som inte var med på den tiden, så kan man likna det vid Go'kväll som är lite av en nedbantad pensionärsvariant av det programmet. Söndagsöppet var primetime-tv för hela familjen, men hade lite samma myskänsla över sig.

Svullo på lutfiskfabrik

Grävande journalistik med Micke Nyfiken.

Leif G.W. Persson

En annan folkkär julvärd som inte finns är kriminologen och mysfarbrorn Leif G.W. Persson. Om det inte räcker med att hans grymtande och rosslande är som ljuv avslappningsmusik för örat så visade han även hur godhjärtad han är genom att ha luciakrona på sig i tv för att visa sympati för en mörkhyad pojke som fick ta emot rasistiska kommentarer då han agerade Lucia i en Åhlens-reklam. Nyligen gick herr Persson även ut med att han tror på tomtar. Är det kanske för att han själv är en, rentav?

Varje julafton utan G.W. som julvärd är ett förlorat år. Hur länge skall ni hålla oss på halster, SVT?

Sankta Lucia Persson

Leif G.W. sätter ner foten mot näthat mot en Luciagosse. Läs mer om det i Aftonblaffans artikel.

G.W. tror på tomtar

Det är rätt, Leif - man skall tro på sig själv!

Lena Mellin

När vi ändå är inne på temat grymt och rossel, kommer vi förstås osökt in på G.W:s kvinnliga motsvarighet; Aftonbladets Lena Mellin. Om hon tror på tomtar låter vi vara osagt, så har vi ingenting sagt. När hon inte grymtar och rosslar så gnisslar hon desto mer istället, något som skär något förfärligt i öronen. Vi rekommenderar därför att stänga av hennes mikrofon när hon grymtat klart.

Då tant Mellin är så tätt sammankopplad med Aftonblaffan förstår vi att SVT drar sig för att anlita henne som julvärd, men om Svennigt hade fått bestämma så borde hon åtminstone få sitta på Aftonbladet TV och rossla live framför 12 tittare varje julafton!

Lena Mellin i grymt- och rosselduell med Leif G.W.


Rasmus Paludan

Hade SVT i sitt val av julvärd gått helt på kompetens, samt haft lite sinne för ironi, hade valet av julvärd egentligen varit ganska självklart. Det de söker är en känd person att tända på ett ljus. Vem är inte bättre lämpad för uppdraget än självaste Rasmus Paludan, den blekfete dansken som satte Sverige på världskartan 2023. 

Innan "Rasse" började elda lektyr i vårt aslånga land fanns ju faktiskt Sverige bara med på kartor över Sibylla-syltor och Ikea-varuhus. Likaså var vi främst kända i västvärlden för exempelvis ABBA, Björn Borg, Börje Salming, Morgan & Ola-Conny samt Saab och Volvo. 

Tack vare Paludan och sedan Salvan Momika (hej på dig, Momika) fick även Mellanöstern upp ögonen för oss! Och som ett fullt naturligt led av detta (signerat Polismyndigheten som suttit och gnuggat geniknölarna i flera månader), fick därför ingen i Sverige längre bära väskor. Snart får vi säkerligen lämna byxorna hemma också om vi skall gå på konsert och istället bära mobilen mellan skinkorna, där folk förhoppningsvis inte har plats för några större dynamitgubbar, handgranater eller fyrverkeripjäser som kan hota rikets säkerhet. Hygglo dig, Paludan!

Rasmus Paludan och Kim Larsen har inte så mycket gemensamt förutom att de är/var danskar. Tiotusenkronorsfrågan lyder emellertid: går det att se danskare ut?

Peter Wahlbeck

Alla minns vi väl denne excentriske komiker för sitt skämt om Pizzeria Pingvin, samt storsatsningar som TV für Alle på det glada 90-talet. Tydligen håller han fortfarande på med stand-up och blev nyligen utkastad från någon julshow för diverse olämpliga uttalanden. 

Han blev sedan intervjuad av Runar Søgaard på YouTube-kanalen Riks där han helt verkar ha tappat det, särskilt i synen på Ryssland och Corona-pantomimen. 

Tänk er honom som julvärd, med några glas innanför polon - vad kan gå fel?

Wahlbeck intervjuas av Runar på Riks

I denna djuplodande intervju förtydligar Peter Wahlbeck för tittarna att hans skämt är roliga. Tack för det klargörandet, nu vet publiken det till nästa gång att det är roligt och att de således skall skratta.

Andra julvärdar vi inte minns

För oss som gillar lite omväxling i konceptet med julvärdar, kommer här några ytterligare namn på skallar som troligen skulle vara rätt minnesvärda om de hade fått chansen att sitta och julmysa i rutan. En del av dem för att rollen som mysgubbe är långt utanför deras komfortzon, andra för att de är helt okontrollerbara, eller "unhinged", som de säger borta i Amerikatt.

Alexander Bard - Ahh, vilken svärmorsdröm, vilken tomtefar han hade varit!

Anders "kuken" Borg - Hur lång tid och hur många järn in i sändningen tar det innan gylfen åker upp - spänningen hade varit olidlig!

Anders Borg chillar och gör det bekvämt för sig.

Björn Ranelid - Hur länge klarar han att tala om något annat än Björn Ranelid - tar ni tiden?

Björn Söder - Tänk er honom som mysgubbe på julafton

David Ritschard - Snubben har redan däckat i tv två gånger - vad kan gå fel?

Ingamay & Skurt - Det gamla barnprogrammet på TV3 brukade vara en stadig jultradition, där den lille grodan uppvaktade drottning Silvia på sin födelsedag i samband med julen. Skurt lever idag vidare i en skruvad, nattsvart tappning under namnet SCART på YouTubern PonyHans kanal. Det mer familjevänliga originalet hade nog dock passat bättre i Arnes fåtölj.

Jonatan Unge - Ett andfått, påtänt fyllo som inte kan ha ögonkontakt mer än två sekunder i sänder (se föreställningen Semst på SVT Play som klippet nedan är taget ifrån) - vad kan gå fel?


Thorsten Flinck - Ungefär som ovanstående aspirant, fast med drama, demoner, sug i blicken och framför allt; SE‑VÄRTA! Hur lång tid hade det tagit innan Skorsten Flinck hade snedtänt och gett studiomannen på flabben? Med Skorsten Flinck kan man alltid räkna med spänning och underhållning - för hela familjen!

Men durå?

Vem skulle du vilja se som julvärd i rutan? Kommentera någonstans, eller diskutera i smågrupper.

God jul från oss på Svennigt-redaktionen!



Nyare Äldre