EM i missunnsamhet - Eurovision 2023

Grannfejden. Sverige har gjort sina grannar putt för att det går bra för oss, för en gångs skull.

Melodieurovisionschlägerfestivalen | EM i hysteriskt gapande och wailande gick av stapeln förra veckan, med stor final i lördags. Loreen höll för trycket och behövde inte gå och kissa en enda gång under sitt treminutersnummer. Inte nog med det, hon vann hela apparajset också!

En studie i syskongnabb

Den fina grannsämja de nordiska länderna fått på senare tid i och med hotet från öst; framför den mellan Sverige, Finland och Norge, blev i skenet av ESC som bortblåst. Nu var vi åter tillbaka på det gamla syskongnabb vi är vana vid.

Något som blev särskilt tydligt när Finland och Sverige låg i täten om vinsten. Jurygrupperna hade Loreen som klar favorit, medan Finland vann folkets röster något. Detta räckte för att både Finland och Norge skulle RAAASA och kräva att reglerna skulle ändras och jurygrupperna skulle avsättas. Allt naturligtvis för att vara till Finlands fördel. Att man har jurygrupper som ger hälften av poängen är knappast något nytt, men först nu passar det att klaga, förstås.

Myglar och blir sedan bittra för att de ändå förlorade

Extra patetiskt blir det när det visade sig att kommentatorn i den finska Eurovision-sändningen på Yle hade uppmanat folket att rösta taktiskt och underförstått inte lägga några tittarröster på Sverige, vilket de heller inte gjorde. Sverige fick visserligen tolvan av finska juryn, men Loreen kammade alltså noll poäng från finska folket.

I och med detta fula tilltag så visar de ju bara själva varför jurygrupperna fortfarande behövs, för att göra en mer professionell, opartisk bedömning och undvika taktikröstande. Annars hamnar vi lätt i fällan att den mest flest grannländer, knasigaste outfiten, roligaste pajaskonsterna eller djupaste urringningen vinner. Tål man inte jurygrupper utan tycker att allt skall avgöras av tittarna kan man ju slopa domare i hockey också då, och istället bara låta publiken rösta vilket lag som skall vinna? Eller ändra reglerna så de som spelar ruffigast och gör fulast tackningar vinner?

När vi är inne på ämnet hockey, så tog Tre kronor tillfället i akt att fira sin matchvinst över Finland dagen efter Loreens seger med att påminna om vinsten i ESC:

Tre Kronér på Twitter (originalinlägg).

Finnarna tar sin pottklippta krukväxt på plodigt allvaar

Ett land som skickar ett fylletroll i pottfrilla utklätt till en kruksallad som fuldansar och sjunger om att tricka 'priit och tansa cha-cha har en ganska avslappnad syn på tävlingen, skulle man först kunna tro. Men av finnarnas enorma vrede visar de tvärtom att de tar sin dansande blomkruka på blodigt allvar, vilket ger deras bitterhet en ytterligare dimension av dumhet och tarvlighet. 

Finska radioprataren är så arg över Sveriges vinst att hon får handsvett, skakningar och diarré. Fäll ner pungen och landa hälsar vi, här ifrån Svennigt-redaktionen. (Artikel från Expressen)

Finnarnas totala avsaknad av självdistans är ren humor att ta del av. De tycker säkert att deras eget bidrag förtjänar Polarpriset och att Käärijä skall invigas i Rock and Roll Hall of Fame också. (Artikel från Expressen)

26 pajasar nästa år om Finland hade vunnit

Jag menar, den dagen vi skulle skicka Sean Banan, Günther eller Edward Blom skojdansandes bland korvar att representera oss i ESC hade vi ju varit varit rätt ärliga med att vi inte tar det hela så värst stort allvar och att vi då kan anta att vi inte kommer vinna hela skiten. Det vore så att säga inte logiskt, och tanken i sig hade varit smått skrämmande. I sann Eurovision-tradition hade vi då antagligen fått se 26 pajaslåtar tävla mot varann året efter.

Edward Blom i Melodifestivalen 2018. Hade Sverige blivit lika bittra som finnarna om vi skickat honom och han "bara" hade kommit tvåa?

I år förstod dock alla utom Moldavien att Ukraina vann förra året av helt andra skäl än att deras låt var sketabra. För de som inte vet vad jag dillar om, så som skickade Moldavien en barfotasamuraj med flöjt som låter i princip likadant som förra årets vinnarlåt.

Tjoflöjt! Årets "vi härmar förra vinnaren så lyckas vi säkert lika bra"-bidrag, framfördes denna gång av Moldavien.

Även Norge och Storbritannien surar

Trots deras eget fulspel kommer finnarna alltså tvåa och har sedan mage att komma och klaga på att reglerna är orättvisa. 

Norge är lika partiska dem, och vill ändra på reglerna och strypa jurygrupperna. Delvis antagligen för att de fick fler bättre poäng från tittarna än jurysarna, men säkert också av ren avundsjuka. 

Hade varit lika snabba att döma ut reglerna ifall något annat land, säg Italien, hade "stulit" segern från Finland och börjat sätta sig på tvären med dem? Troligen inte. En stor del av deras kritik grundar sig i deras lillebrorskomplex inför Sverige som de gärna knäpper på näsan när de får chansen.

Naww, blev de lite avis på storebror nu? (Artikel från Expressen)

En del tidningsskribenter i värdnationen Storbritannien visade också en viss bitterhet över den svenska vinsten. Vad fasen de har att vara bittra över är oklart. Visserligen hamnade de själva hamnade på en hedrande 25:e-plats, där de endast fick mer poäng än Tyskland som skickade Rammstein i påfågelkostymer

Britterna borde väl dock vara ganska vana vid att komma sist vid det här laget. När fanken brydde de sig om Eurovision sist?

Även britterma var märkbart bittra och snorkiga. Presskonferensen där Loreen fick svara på pressens frågor avbröts abrupt. (Artikel från Expressen)

Inte första gången tittarna blir rättade av proffstyckarna

De senaste tio åren har bara tittarnas favorit vunnit hälften av gångerna, så varför man börjar gnälla över detta just nu kan man undra över. 

Bara hälften av gångerna har tittarnas favorit vunnit, räknat sedan 2014. Först när Sverige vinner med jurygruppernas stöd ser man det dock som ett problem. (Bild från YouTube)

Absurda konspirationsteorin mot Sverige

Man har till och med börjat komma dragande med konspirationsteorier ett gäng foliehattar på sociala medier spridit som går ut på att tävlingen skulle vara riggad och att jurygrupperna på något vis skulle vara köpta eller mutade, bara för att Sverige firar 50 årsjubileum av ABBA:s vinst med Waterloo nästa år och därmed så gärna skulle vilja ha tävlingen här. Tarvligheten och missunsamheten mot Sverige har då verkligen ingen ände.

Av SVT:s VD Hanna Stjärne att döma, så låter det knappast som arrangemanget är något de hjular över att ta på sig, dock. Det skall anordnas på ett ekonomiskt hållbart sätt, menar hon, utan att påverka övriga programutbudet negativt. Man ser det mer som ett nödvändigt ont att bekosta evenemanget, med andra ord.

SVT: VD är på bristningsgränsen av lycka över att behöva budgetera för Eurovision-cirkus i Sverige 2024.

Andra snaskiga snackisar

Kristersson försöker vara folklig

Landets statsöverhufvud, tillika moderatledare, Ulf Kristersson kan ofta uppfattas som lite stel, arrogant, odräglig och...tja, borgerlig. När det vankades Eurovision tog han därför tillfället i akt att tjäna in lite poäng hos de vanliga svennebananerna och verka lite mysig och folklig. Han lät därför sina följare på Instagram ta del av hans mysiga och hemtrevliga TV-hörna.

När det är helg kan man kalasa ordentligt och t.o.m. vara så wild and crazy att man kan knäppa upp översta skjortknappen! Lyset skall vara tänt och ljudet på TV:n avstängt efter klockan 22.

På Twitter lät reaktionerna lät inte vänta på sig, och lustigt nog var det en av Ulfs partikollegor som låg i täten att driva med hur stageat alltsammant såg ut:

"Världens mest stageade snacks bord", skriver Ulfs partikollega Edvin Alpros på Twitter. Edvin är själv känd som världens kanske mest särskrivande "ledar skribent". Kolla bara på hans profiltext till höger. "Bit coin", "inspirations föreläsare", "kurs deltagare", "börs mäklare". Inte illa, minsann, nästan bara "anal fabet" som fattas!

Fler hakade sedan på med fler gliringar gällande Kristerssons stelt uppstyltade snacksbord:


Annat är det med SD och Jimmie Åkesson (tja la-la la la) och hans polare. De vet minsann hur man bullar upp för schläger! Här nedan för de en livlig debatt om vem som är sötast av Marcus och Martinus.

Äkta svenskt Eurovision-bord. Jimmie Åkesson (tja la-la la la) vet hur en snasksskål skall se ut och blandar grellchips, lantchips, Cheez Crunchers och nachos i en och samma butelj. Stilpoäng på den!


Nyare Äldre