En studie i manlig kroppshets

I dagens Uppdrag Jante med mig, Jante Josefsson, tittar vi på hur en massindustri förvrider synen på det manliga idealet. Plocka fram högafflarna och hötta med nävarna i byxfickorna där ute i stugorna, så kör vi!

"Så biffig blir väl inte jag i den lille tröjan?"

Det är välkänt hur mycket osunda ideal som skapas av modevärlden i den ytliga, kommersiella värld i vilken vi lever. Modeller som redan till att börja med bara lever på en bit sparris och en mugg härligt broccoli-avkok på hela dagen, tillbringar cirkus 80 procent av sin vakna tid på gymmet och resten på skönhetssalong. Hur kan vanligt folk som behöver få annat uträttat i livet än att se "chic" ut, leva upp till sådant leverne, undrar man va.

Det "chic:a" dammodet har sitt tydliga ideal.

Men det faktum att modebranschen inte tycker att ens dessa übermänniskor till modeller ser aptitliga nog ut att bära ett par kalasbyxor från klädfirman Illers, förrän de hamnat under bildretuschörens skalpell, då finns det faktiskt inget man kan göra om man vill se lika bra ut själv. Bortsett från att ta till flaskan. Alternativt ta en selfie med en flipflop-telefon från 1998, där man inte ser så noga vem bilden föreställer.

Men vad jag ville komma till med detta svammel, var att även om fokus ofta ligger på kvinnor och deras utseenden och figurer, så är vi manspersoner tillika drabbade av modevärldens skeva kroppsideal. När jag sitter och slösurfar på en av våra mest välkända klädbutikers onlinebutik är det svårt att inte känna empati med Kalle Moraeus och alla vi andra som inte fått en vacker och ståtlig giraffhals att snajda runt med.

Chockbilden före och efter, som bevisar hur modevärlden hade förändrat allas vår folkkäre, fiolgnisslande Kalle Moraeus om de bara tagit chansen.

Nedan några fler modebilder som tydligt visar den skrämmande utveckling vi ser modeindustrin går mot med sina ideal de prackar på oss naiva svennar.



Skrämmande bilder direkt från en modekedja alltför nära dig.

JdS / Jante Josefsson

Nyare Äldre