Digital-TV finns inte

Ibland är det svårt att tro att det är 2010-talet man lever i. Bor i en hyresrätt där analog TV med monoljud fortfarande är det som står till buds. Här är det även måndag hela veckan.

Välkommen till förorten!



Analoga sändningar ser ju mycket bättre ut på tjock-TV, brukar det heta. Jo, jag tackar, jag...
Det är ofta tal om att den gamla analoga tekniken ofta väljs bort i och med att folk alltmer övergår till digitala bildskärmar såsom LCD:er och LED-LCD:er (plasmor är rent tekniskt analoga, men kan möjligen även räknas in här). Dessa brukar nämligen visa alla störningar och skavanker extra tydligt tack vare sin väldefinierade bildåtergivning.

Canal Digital = analog TV med monoljud - lyxigt, va?


Så är dock inte fallet för mig. Den gamla traditionella tjock-teven kommer inte alls överens med den svaga analoga signal Canal Digital (visst är namnet ironiskt?) levererar till bostaden. Allra sämst är det på de fria kanalerna, såsom SVT och TV6. På LCD:n kan man även se att ljudet på de flesta kanaler fortfarande i mono, vilket är mycket märkligt, då Canal Digital rimligtvis någonstans borde ta emot alla kanaler digitalt. Och vem katten sänder idag ut en digital signal i mono?

På LCD:n: Knivskarp TV6 med kristallklart burkljud i mono, från Canal Digital för bara 135 kr/mån!
För att råda bot på den undermåliga kabel-tv man pröjsar någon hundring för i månaden, blir det bordsantennen och box för det marksända nätet man får ta till. Då får man i alla fall ibland in SVT 1, om man har tur. Detta beror dock på väder och vind, samt om det är någonting utanför fönstret som skymmer, eller till och med var folk befinner sig i rummet. Sådant kan ju naturligtvis störa ut TV-signalen. Då får man masa sig ur soffan och vinkla om antennhelvetet stup i kvarten.

Vet i katten hur ni andra gör för att se på TV, men här är det år 2013 lika väl utvecklat som 1973. Mailade Canal Digital och frågade vilka alternativ vi hade för att gå över till digital-tv och fick följande svar:

För att ett digitalt kabel-tv abonnemang ska fungera måste man ha det analoga aktivt. Till ert område har vi inte fullt utbud och kan därför inte erbjuda de paket som ni ser på hemsidan.
Vi bifogar med detta mail vilka pakat ni har möjlihet till. I detta nät har vi inte möjlighet att erbjuda Multiabonnemang, dvs TV till flera rum. Det krävs ett abonnemang/TV

Det som bifogades var denna PDF som säger att man för förutom avgiften för den kassa analog-TV:n på 135 riksdaler, bara behöver lägga till 188 kronor i månaden (OBS: PER TV!) för riktiga guldkorn som Al Jazeera, Travel Channel och TCM (vem fan tittar på sån skit?!). Därutöver tillkommer startavgift på 195 kronor (PER TV och abonnemang, förmodar jag) och boxarna får man bekosta själv vilka kostar 995 kr (PER TV). Om vi räknar på det, är vi alltså uppe i så mycket som:

Canal Digitals idiotpriser

995
995
188
188
+ 135
-----
2501


Drygt 2 500 kronor den första månaden. FÖR NÖJET ATT SE PÅ AL JAZEERA UTAN STÖRNINGAR!?!?
Vilken planet lever ni på, Canal Digital?!


Skitkanalerna som erbjuds för 188 kr, PER TV och månad.

"Kunder = skit"

Värt att nämna är även att folk som INTE redan dras med Canal Digital som leverantör av värdelös analog kabel-TV ingår såväl startavgift som box. Visst är de generösa? Kanske det, men inte mot sina egna kunder, uppenbarligen.

Tänk de stackars panchisar som går till sin lokala radiohandlare för att bli pålurade en HD-Ready 26-tummare för 10 lakan. Sedan kommer de hem till sin analoga fastighet och tror att det är kristallklar HD-TV de vilar sina trötta, gråstarriga gamla ögon på. Inte för att de skulle märka skillnaden ändå, men håll med om att det fult gjort?

Nej, då är till och med gammal YouTube-video i 240p till och med att föredra. Dessutom helt gratis, om man snor bandbredden från sin icke ont anande granne.

/JdS
Nyare Äldre