Svennigt deltar i Svensktoppen-juryn!

Den schlagerfrälsta, sekulariserade Svennens högtidsstund på söndagsförmiddagen; Svensktoppen i P4, har nu bjudit in Svennigt att delta i sin jury. Vi på Svennigt-redax önskar emellertid att folket bakom SvenskToppen hade mer än Så mycket bättre som enda inspirationskälla till sin topplista...

Så ser det ut. Sveriges Radios inbjudan till Svensktoppsjuryn.
Jurytjänstgöring Allt sedan det glada 60-talet har programmet fyllt folkhemmet med sin populistiska, lättuggade smörja, istället för att spela någonting nytt, mer intressant (dvs. även sådant som inte tidigare varit med i Schlagern eller Bingo-Lotto femtielva gånger). Oavsett vad man tycker om detta, så lyckades Ulf Elfving med kompani med bedriften att hålla svennen från högmässan varje söndag, vilket de förtjänar all cred för. Det är alltså Svensktoppen vi har mycket av vår sekularisering att tacka (alltså inte informationssamhället, naturvetenskapen och det logiska tänkande, som man kanske kunna tro...). I alla fall om man skall tro de Gudsfruktiga stackarna som representerade kyrkan på 70-talet (*). Och det skall de i alla fall ha kredd för, Svensktoppen-folket!


Så mycket bättre - Svensktoppens enda källa till ny, fräsch musik

Nu har vi på Svennigt hursomhelst fått äran att provlyssna på 13 lättsmälta trudelutter från rikets "artistelit", där de 10 första redan nu placerat sig i topp-10 (ja, faktiskt). Resterande 3 är s.k. utmanare, som någon ankdamm av radionissar försöker pracka på svenska folket. Sedan ett par månader tillbaka har svennen fått höra gamla låtar tolkas av folkkära musikkolleger i "Så mycket bättre" i TV4. Då detta tycks vara svennens, eller i alla fall folket bakom Svensktoppens enda kontaktyta till musiklivet, präglas listan denna vecka mycket tydligt av TV4:s pengako, som har låtar från såväl Magnus Uggla, Miss Li, Darin som The Sounds-Maja med på listan, i sällskap med tidigare deltagarna Petra "September" Marklund och Laleh.

Så det verkar som vanligt vara dött lopp. Med eller utan rösträtt, så är åldringarna som gör Svensktoppen fast beslutade om att här skall det minsann inte finnas någon möjlighet för musikalisk mångkultur. "Det är sånt här svennen gillar, för det har den alltid gjort. Punkt slut", är den mentalitet som råder i radiobåset. "Här får ingenting sticka ut". Och visst är det synd, att upphovsmän bakom ett musikprogram verkar lika  totalt ointresserade av musik som deras lyssnare. Varför skulle låtarna annars uteslutande (eller nåja, 95% mellan tummen och pekfingret) levereras av TV-kändisar?

Det är synd att inte bara Svensktoppen, utan svensk skvalradio i största allmänhet, inte duger till annat än att spelas i en hiss eller klädaffär. Musik som möbel. Kan inte minnas när jag senast stannat upp och tänkt "vad är det här för en bra låt som spelas - det måste jag kolla upp". Har nog inte hänt de senaste två decennierna, i vart fall. Nu finns lyckligtvis Internet, med allt var det innebär. De som är intresserade av att upptäcka ny musik, har redan lämnat radion därhän för länge sedan. Kvar blir slölyssnarna som lämnar radion på som sällskap när de diskar.

I stället för ett akvarium.


God Jul på er, därute i stugorna. Hoppas det vankas mycket trevlig musik för er alla i klappsäcken i år - och då inte bara Mauro Scoccos julskiva...
/JdS
Nyare Äldre