Hästar finns de? - Frågestund för en borttappad generation

Hästar finns inte, men idel fördummade 90-talister med sitt sinne för humor satt på stand by.
Detta inlägg handlar inte om hästars vara eller icke vara. Detta är istället en studie av en generation så fördummad av sitcom-tv att de inte förstår skämt som inte följs upp av ett burkskratt. En generation vars största intresse är att vara fin på bild. En generation som ständigt kommunicerar i text men som fortfarande inte lärt sig stava. En generation som frivilligt lägger ut sitt privatliv på Internet och sedan blir bestört när folk de inte känner kan se det. En generation som enbart kritiserar. En generation vars ende intressen består sitt eget navelskåderi.

Trevlig läsning, kära 90-talister.

Fördumningens förlovade land

Man slutar aldrig förvånas över hur fördumningen sprids här i vårt avlånga land. Som så många andra, drattade jag in på en sida vid namnet "Hästar finns inte", som huserar på den asociala plattformen Facebook.

Här menar man att hästen är något bara regeringen hittat på och finns inte på riktigt. Hästen, menar man, är istället en frukt, som således heller inte finns. Lade naturligtvis av ett garv och tryckte på "Gilla", för att visa mitt stöd för ett gott sinne för humor. Så trodde jag förövrigt att alla med åtminstone en halvt fungerande hjärna hade reagerat. Men icke. När jag kikade vidare på några av de inlägg som fanns på sidan, kunde jag se att upphovsmakarna tvingats utstå hot, kränkningar och annat som jag har svårt att se de vara förtjänta av från sidans besökare. Ytterligare fördjupning i de kommentarer diverse löst folk lämnat på bilder och andra inlägg gjorde mig närmast mörkrädd. Folk i tonåren och uppåt; dvs. någorlunda vuxna människor reagerar som treåringar på julen, när deras nersöpne morbror Brynolf avslöjar att tomten inte finns. De börjar gallskrika. De reagerar som om de vägrar inse ett faktum som de innerst inne är medvetna är sant. De fortsätter att bråka och komma med argument som talar för att hästar visst finns...så det så!

"Ni är fan dumma i huvudet, jag har ridit i typ hela mitt liv och ni kan inte bara komma och påstå att jag hopplat omkring på en fruktjävel som inte ens finns! Det funkar ju inte ens" 
/ En väldigt upplyst fjortis

- Åfan, kom du på det alldeles själv?

Sedan finner jag en störtskön video, där en flicka i tonåren gör narr av sina jämnåriga, hästfrälsta kamrater, genom att låtsasgråta och ge samma bestörta och allmänt förvirrade intryck som sina totalt humorbefriade likar. Flickan skyller mellan (icke-)tårarna och de fejkade psykbryten mörkläggningen på alltifrån Amerika och Hitlertyskland till sin mamma. Mycket underhållande!


Det här är alltså inte på riktigt, för er som inte vet vad ironi är.

Då tänkte jag, att nu måste väl nejsägarna äntligen fatta hur urbota korkade de är, som tar illa upp över något så dråpligt som påståendet att ett djur som de klappar, rider och skyfflar avföring från två gånger i veckan inte skulle finnas på riktigt. Att detta är något som alla fattar och inte behöver argumenteras för. Att de således skulle se det komiska i videon. För något sinne för humor måste de väl ha, även om det verkar väldigt svårt att tro.

Men ICKE! Istället tar första bästa fjortisglin som nyss fått sin veckopeng indragen, till samma gamla tafatta påhopp de alltid gör när de känner sig så där härligt osäkra och underlägsna som de alltid gör. Naturligtvis påpekar någon tuff fjunläpp på trasig svenska hur dum, ful och äcklig personen i videon är och att hon borde få muttan fylld av hans taniga, bleka lilla finska pinne. Sedan dröjer det inte länge förrän hetsjakten är i full gång, tack vare att varenda liten sinnessvag fjortis kommer och ekar samma uttjatade, (mestadels felstavade) kränkningar - likt de tomma behållare de är. För om man bara säger något riktigt uppkäftigt med häftiga modeord på svengelska behöver man ju inte tänka själv, tydligen. Så länge man inte utmärker sig för mycket och avviker från resterande gruppen av hjärndöda lämlar, vill säga.

Vaffan då fräsch?

En fräsch pudding.
Lika fantasifulla är för övrigt fjårrtisarna när de försöker sig på att ge komplimanger till någon de finner riktigt attraktiv eller bildskön. Något i stil med "hon é rätt frésch, asså" brukar man höra. Fräsch? OK... Det är ett ord jag brukar använda för att beskriva en hygieniskt skött salladsbuffé, eller möjligen min nya, vita tapet. I avsaknad av ordet "fräsch", undrar jag om beskrivningen "vederbörande ser ut att sköta sin personliga hygien ypperligt" skulle fungera lika bra som komplimang. Innebörden är väl i stort sett densamma, trots allt?

Världens humorlösaste folk

Jag undrar vidare om det finns något annat land (förutom möjligen dum-USA), där ett skämt så uppenbart att till och med den gråaste av gråmoderater hade garvat, kan få ett så stort genomslag och väcka så mycket förvirring att regeringen, med landsbygdsminister Eskil Erlandsson i spetsen, tvingas gå ut med ett officiellt uttalande för att lugna folket. Verkligen, Sverige? Måste pappa staten rycka in så fort någon ful gubbe sagt att tomten inte finns? Är det inte dags att ta ur nappen och vakna snart?

Sitcoms - humor som även den nya generationens svennebananer förstår.
Om man skall försöka se en djupare mening bakom sidan "Hästar finns inte", så är väl det att uppmuntra kritiskt tänkande och inte förbehållslös tro på allt som den gråa massan gör, eller allt som regering eller andra auktoriteter tutar i dem. Synd då, att dagens ynglingar som förr eller senare kommer att bli fullvuxna svennebananer redo att leda det här landet, inte kan förstå vad som verkligen behöver ifrågasättas och vad som bara är ett skämt de borde förstått samma sekund de såg det.

Sitcom-syndromet

Jag tror att det är ett fall av sitcom-syndromet. En form av komedi där stora gester, löjliga kläder, tokiga miner och burkskratt på ett övertydligt sätt förklarar när det är på skoj. På så vis slipper tittaren själv fundera över när det är roligt och dags att dra på smilbanden. Detta tycks leda till en dumhet utan dess like, med ett slögloende folk som helt och hållet satt sitt (förhoppningsvis medfödda) sinne för humor på stand by.

Läs mer om tramset i Sveriges dagspress: 1 2 3 4 5 6 7

God jul!
/JdS
Nyare Äldre