Deichmann vs. Heppo - skor på nätet

OBS! Det här är del 2 av någon slags serie eller nåt. Se först episod 1 om dojor på nätet om du inte redan gjort det!

NÄTDOJA Som tidigare sagts, beställde jag vinterdojor från två av skohandlarfolkets större aktörer på Internätet; Dassmann samt Heppo.se. De där jobbiga kräken som gastar och skriker i reklam-TV stup i kvarten (Zalando.se) får inte vara med i mitt test, för sådana sinnesslöa idiotfasoner vill man ju stödja ungefär lika mycket som storflesen Fabian Bängssons undermåliga elektronikkedja.

Men hur skiljer de då sig, Deichmann kontra Hippie.se, undrar du säkert.

Ja, jag skulle just komma till det, innan jag blev avbruten. Läs vidare, vettja!

TEST: Skor på nätet - Deichmann vs. Heppo


Vi på Svennigt-redaktionen har för enkelhetens skull valt att dela upp vårt test i fyra kriterier, som alla är viktiga att beakta, eller rentav avgörande, när man skall köpa skor och andra varor - i synnerhet klädesplagg, på Internet. I slutet koras inte helt otippat en glad testvinnare med pompa och ståt, samt en folköl för de som inte kör.

Nog pladdrat, nu sätter vi igång:

Leveranstid och fraktkostnad

Båda ställena tillämpar fri frakt. Gjorde båda beställningar på en måndag och fick leveransen från Deichmann på onsdagen, medan skorna från Heppo dök upp ett par dagar senare, närmare bestämt fredagen, samma vecka. Leveranstiden var således 2 arbetsdagar för Deichmann, respektive 4 dito för Heppo. Båda försändelser fick hämtas på postens närmast liggande ombud. Dvs. på bensinmacken, för min del.

Med en något raskare leverans blir vinnaren på denna punkt ingen mindre än: 
Deichmann.

Ångerrätt och returhantering

Vinterdoja från Deichmann
Kanske den ömmaste punkten när man beställer fotdon och klädesplagg på "postorder" (välkommen, 1984), är den ständiga risken att man får någon illasittande skit med lösa sömmar som en alkoholiserad lagerarbetare gått och svettats i under flera års tid. I den bästa av världar är skulle en T-tröja i XL vara precis lika stor oavsett vem som tillverkat den, men så är det ju tyvärr inte riktigt. Då är en generös bytesrätt såväl A som O.

Deichmann och Heppo står lyckligtvis båda för returfrakten om man inte skulle bli nöjd med sitt köp, om än med lite olika regler och rutiner kring returneringen.

Deichmann ger 60 dagar på en att provspatsera och vrida och vända på dojan hemma i stugan, innan man måste returnera den om man så skulle önska. Heppo håller sitt klientel i betydligt stramare tyglar och utkräver 200 pesetas i straffavgift om varan inte hunnit returneras inom 14 dagar från leveranstillfället, så gör man bäst i att ta tag i ärendet bums om fotdonen skulle skava i fotknölen.

Inte så stabilt men det får fonka, hade kanske självaste Dr. Alban sagt om detta fraktemballage.
En ytterligare fördel Dassmann kan tillräkna sig är möjligheten att återlämna ej önskvärd doja till en av landets dojaffärer, vilket ju är rackarns smidigt om man redan bor i närheten av någorlunda civiliserad bebyggelse begåvad med en skoaffär bärande samma namn. - "Varför inte bara köpa dojan i butiken direkt, dååååa?" undrar du kanske då. Jo, som jag redan nämnt i del 1, så kan butikerna stundtals vara synnerligen utplockade och det kan vara svårt att hitta en bra doja i rätt storlek. Då kan man ju likväl beställa ett par själv, istället för att vänta på att dojan skall återkomma i butikens sortiment (vilket den kanske aldrig gör). Värt att tänka på är emellertid att returer inte kan mottagas i butik om man valt att delbetala mot faktura. Det skulle antagligen bli ett arbete med på tok för hög grad av komplexitet för butiken kassa medarbetare*.

Med sin generösare returtid, därtill smidigheten att kunna återlämna i butik är vinnaren: 
Deichmann.

Paketering

Det kan låta som en petitess i sammanhanget, men hur varan paketerats avgör i detta fall hur lätt en tänkbar retur sker. En undermålig eller skadad kartong eller påse innebär en hetsjakt efter en ny behållare att forsla iväg de oönskade pjucksen i, vilket kan vara bökigt - speciellt om tiden är knapp, likt i fallet Heppo.

Ett stycke låda - som alla kids vill ha.
Varken Deichmann eller Heppo valde att skicka skorna i originalkartong, så om du är en kronisk skosamlare som måste ha allt sparat i original, är inget av dessa köpeställen något som är ämnat för dig. Heppo var allra mest sparsamma med plomberingsmaterialet och skickade dojorna helt sonika i en förseglad plastpåse. Tur då att det inte var ett par högklackade Gucci-sandaletter med paljetter man beställt. Hade varit intressant att se hur dessa hade överlevt vårdslöst slit- och slängande av och på långtradare av fraktfirman. Deichmann använde i alla fall en skapligt stabil pappkartong bärandes deras eget firmanamn. En kartong som utan problem kan anförtros som emballage även vid en eventuell retur.

Med en stabil kartong som även tål en retur går poängen även här till: 
Deichmann.

Produkterna

Heppodojan (nederst) visade sig vara rackarns liten i storleken.
Dojorna som beställdes var två par vinterboots av liknande karaktär. Dojan från Deichmann kostade 349 riksdaler och är gjord av gummi nertill, med skaft av någon slags tyg. Insidan består av fuskpäls. Heppodojan gick på 549 bruna och är enligt utsago gjord i läder, med en insida av textil. Fick dock även detta par för 349, med hjälp av en rabattkod.

För att passa undertecknads väl tilltagna klumpfötter, behövs här rejäla pjäser. De beställda paren var båda i storlek 45, likt sig bör. Samma storlek till trots, var modellen från Heppo emellertid betydligt mindre i storleken och klämde på alla dimensioner tänkbara. Denna 45 visade sig vara mindre i storleken än de flesta 44:or jag provat. Jag skulle snarare tro att detta par skulle passa en tjomme som normalt drar 42:or eller möjligen storlek 43. Men 45 - inte en chans! Här skulle nog knappt en 47:a passa för min del. Någon sådan finns desvärre inte, så det blir en kvick retur av dessa, innan de hinner utkräva någon straffavgift (se stycket "Ångerrätt och returhantering" ovan).

Deichmanns modell satt däremot som handen i handsken och motsvarade helt mina förväntningar, så dessa ser jag fram emot att stolt pulsa omkring i, när decimeterhög snö och bassänger av slask normalt hade blött ned såväl fossing som byxben.

Testvinnare: Deichmann

_____
* Språkpolisen som bor i staden kan vara helt lugn. Undertecknad är väl medveten om att "kassamedarbetare" är något helt annat. Lite kul får man väl ha?
Nyare Äldre